voeding-inspiratie
Voeding inspiratie met gezonde recepten en tips

Gezond eten

 LIJF  |  BREIN  |  MIND  |  HORMOONHUISHOUDING

NIET VULLEN MAAR VOEDEN

Als mensen hebben we een bijzonder lichaam dat in staat is om pijn te verlichten en te herstellen, in samenwerking met de natuur.

Wanneer we ons voeden met natuurlijke producten, ver weg van de verleidingen van voorverpakt voedsel, geven we ons lichaam precies wat het nodig heeft om de dagelijkse uitdagingen aan te kunnen. Ons lichaam moet constant zijn weerstand op peil houden, zodat we gezond en energiek blijven. Het staat paraat om vrije radicalen te bestrijden en ervoor te zorgen dat onze kostbare cellen gezond blijven. Natuurlijke voeding geeft ons de energie die we nodig hebben wanneer we moeten presteren en nog zoveel meer.


Maar niet alleen ons lichaam gedijt op een dieet van versheid en puurheid, ook onze geest en ons brein varen er wel bij. We hebben de voedzame schatten van vitamines en mineralen nodig om ons goed te voelen, om helder te kunnen denken en om innerlijke rust te ervaren.

Kies zoveel mogelijk voor biologische producten en bereid je maaltijd zelf klaar.
Een zakje poeder waar alleen wat water bij moet om kerriesaus te maken is reuze handig. Maar kijk je op de achterkant van het zakje om de ingrediëntenlijst te lezen, dan kom je erachter dat er meer over je kip gesausd wordt dan je wenst. Door allerlei toevoegingen in het voorverpakte voedsel krijgen we stoffen binnen die schade veroorzaken aan ons spijsverteringssysteem. We voelen de gevolgen in onze darmen, opgeblazen gevoel, ontstekingen in het lichaam, maagproblemen krijgen en ook hart- en vaatziekten. We moeten terug naar de natuur, terug naar de bron. Gemak mag dan wel verleidelijk zijn, maar het dient ons niet werkelijk.

Eten wat natuurlijk is, wat vers is. Dat doe je voor lijf, je geest en je brein, en dames... ja ook voor je hormoonhuishouding.


biologische eieren Afbeelding van voeding inspiratie met gezonde recepten.

Kies biologische eieren voor je geld


Mijn dag begint met een heerlijk gebakken eitje op een zelf gebakken haverbroodje en een halve avocado.

Nu wordt er beweerd dat iedere dag een ei bijdraagt aan een hoog cholesterolgehalte. Maar nee, zo is het niet. Mits je wel de biologische variant kiest. Deze kippen hebben een fijn leven, goed voer en meer vrijheid dan de scharrelkip. Door dit fijne leven is er een betere verhouding omega 3 en 6 in het ei. Omega 3 hebben we nodig voor het goed functioneren van onze cellen. Vooral eigeel in snotterige toestand is een gezond goedje.

Hoe weet je of je een ei koopt die van een blije kip afkomstig is? Kijk op het ei zelf. Er staan nummers op elk ei. Als het begint met een 0 dan heb je een biologisch ei. Begint het met een 1, dan is het van een vrije uitloop kip. Begint de cijferreeks met een 2 dan heb je een scharrelei. Dit klinkt heel gezellig maar deze kippen hebben maar anderhalf A4-tje aan ruimte voor zichzelf. En ze leven voornamelijk in de stal. Begint het met een 3 dan moet je die subiet laten staan. Deze zijn afkomstig van legbatterij kippen. Nu worden deze eieren niet meer verkocht bij de ei afdeling, maar helaas zijn ze wel verwerkt in veel verpakte producten in winkel.

Laat zoveel mogelijk kant-en-klare producten liggen en kies zoveel mogelijk voor vers en maak het zelf! Je versterkt je gezondheid en draagt bij aan het welzijn van de kippen.


gezonde Chia pudding Afbeelding met voeding inspiratie voor gezonde maaltijden.

Chia power


Chia-zaad is super klein maar zo krachtig en boordevol belangrijke stoffen voor ons lichaam en geest.

Het verhaal gaat dat de Azteken en de Maya's deze zwarte zaadjes al nuttigden als krachtvoer. Chiazaad is een bron van plantaardige eiwitten. Het is ook een bron van calcium, dit is nodig om o.a. botontkalking tegen te gaan en heel goed voor je brein. Het is bloeddrukverlagend én last but zeker not least; het zit vol antioxidanten! Deze antioxidanten hebben we weer nodig om deze schadelijke stoffen (de vrije radicalen) uit de weg te ruimen.
Voordat je chiazaad in je maaltijd stopt zorg wel eerst dat het even weekt in water of bijvoorbeeld kokosmelk. Het zuigt zich namelijk helemaal vol.

(Foto: chiazaad 2 uur in de koelkast gezet in een schaaltje kokosmelk. Wat overblijft is een mooie gelei als basis voor een gezond dessert)


Afbeelding met voeding inspiratie voor gezonde maaltijden.

Salie; het groene reddertje


Salie komt van het woord 'salvere' wat redden/heilzaam betekent. Salie is goed voor tal van kwaaltjes en ongemakken. Het is een kruid die je met mate gebruikt, zeg ik er meteen bij. Je kan bij te veel gebruik last krijgen van misselijkheid. Het is ook niet geschikt voor iedereen. Wees er vooral voorzichtig mee als je zwanger bent, borstvoeding geeft of epilepsie hebt. Tot zover de waarschuwingen.

Nu de reddende kant van het kruidje; Het is o.a. helpend bij keelpijn. De blaadjes werken namelijk ontstekingsremmend en ontsmettend. Het helpt bij de spijsvertering, stress en bij nachtelijk zweten. Voor vrouwen in de overgang helpt salie, met zijn speciale stofjes, voor balans in de hormoonhuishouding. Ook werkt salie kalmerend. Daarom neem ik iedere avond voor het slapen een kop verse salie thee. Neem maximaal 2 koppen salie thee. Geniet maar met mate van dit bijzondere kruidje.



Afbeelding met voeding inspiratie voor gezonde maaltijden.

De spruit is een heuse vitamine C bom


Spruiten bevatten meer vitamine C dan sinaasappels. Ze zijn rijk aan B-vitamines, foliumzuur, magnesium, kalium en de nodige vezeltjes. Dus deze groene kogels werken heel hard mee voor de opbouw en onderhoud van jouw weerstand. Nu is niet iedereen een fan van de smaak. Maar wellicht kan je het proberen te eten met heerlijke gebakken kipstukjes, in avocado dip met knoflook. (vers gemaakt uiteraard)

Ben jij geen carnivoor? Dan kan je de groene krachtpatsertjes bedekken onder een verse mosterdsaus. Heel eenvoudig te bereiden; warm wat kokosmelk in een pannetje, voeg er een a twee eetlepels mosterd bij, een klein scheutje appelcider azijn, zout en peper. Om het in te dikken kan je een beetje arrowroot gebruiken.
Zo kom jij de winter wel door!



"Let food be
thy medicine."
HIPPOCRATES

Privacy policy

OK